Haltin huipulla yötä.

Huh oli aikamoinen könyäminen melkein 35kg selässä. Mut nyt pääsee nauttimaan Haltin huipusta. Eero ohitti mut tuossa matkalla ja otettiin yhden tähden Jallusta korkilliset huiputuksen kunniaksi. Naureskeli mun Ikea kassille. Kannoin tosiaan Ikea kassia vielä olalla, kun kaikki tarveaineet ei näin retken alussa mahtuneet 80l rinkkaan..

Teltan pystytystä, saunomista ja pihvien paistoa. Eli mukavaa leirielämää.

Pari muuta ihmistä kävi illan aikana. Lotta Hintsakin kävi selfieitä räpsimässä. Pakko kyllä nostaa hattua ex-missille. Lotta juoksi/käveli koko matkan Kilpisjärveltä Haltin huipulle ja takaisin about 23h (110km). No ei sillä ollu mukana ihan samanlaista nauttimisvarustusta 🙂 Tästä voi tsekkaa Lotan videon.

Auringon lasku Haltilla

Johonkin kahteen asti soittelin huuliharppua ja aina välillä kävin kuvailemassa auringonlaskua. Mutta ei se laskenut vaan alkoi nousta. No siitä oli hyvä käydä nukkumaan ja telttakin oli ehtinyt saunomisesta kuivahtaa ennen sitä. Jos tota saunatelttaa omalla vastuulla tietysti yritätte niin iso riski kärähtää palaa tukehtua jne.. Ja jos se onnistuu niin kantsii miettiä kosteuden poisto kanssa. Kevyessä tuulessa ja auringon paistaessa tämä oli edes kokeiltavissa 🙂

Paluu Kilpisjärvelle.

08:00

On se jotenkin jännä, että vaikka saisi nukkua niin sitä herää tikkana melkein kukonlaulun aikaan. Aamukahvit kiehumaan. Ruisleivät juustolla, chilimajoneesilla ja metwurstilla naamioon ja päivän reittiä suunnittelemaan.

10:05

Matka pääsi alkamaan. Meni tossa toinenkin kuppi maisemia ihaillessa ja kun omat roskat keräsin niin meinas kyllä vi*uttaa, tupakan tumppien ja muun paskan määrä, mitä ihmiset on tonne jaksanut kantaa. No siinä ne meni samalla omien roskien sekaan ja oman käynnin jälkeen Halti on ainakin hieman puhtaampi.

Muutama kymmenen metriä alarinteessä alkoi lumipallas ja tätä olin odottanut.Kamat telttapohjan päälle ja sitten laskettiin. Tässä hommassa sitten varovaisuutta ja mielummin vain tuttuun rinteeseen. Eli tämän nousun olin jo kävellyt ja tiesin että pystyn vauhdin stoppaamaan. Ja tosiaan lämpöasteita oli koko ajan sen verran reilusti, että pinta oli lunta ei JÄÄTÄ! Jäällä sitten ihan eri turvallisuusvälineet lisäksi, jos tätä meinaa kokeilla. Tai ylipäätään jäälle menee.

10.27

Noustessa taisi mennä melkein tunti tuohon viimeiseen jyrkkään lumipallakseen, nyt jos kuvailut ja fiilistelyt laskee pois niin varmaan alle vartti. Vähän eksyin reitiltä ja se kyllä kostautuu, koska reitin ulkopuolella kivikko on siirtolohkare tasoa. Tavoitteena olla 13-14 aikaan lounaalla Pitsus järvellä, no katotaan kuin käy..

13:30

Lounas kiehuu Pitsusjärvellä samassa paikassa mistä lähdin. Alaspäin mennessä arvio osui siis täysin oikein.

Total walk 29km Day walk 12km

15:50

Sain säätiedot jossain vaiheessa puhelimeeni ja sadetta lupaili. Tästäkin syystä vähän tuumailin autiotupien käyttöä loppumatkasta. Vähän jo alkaa matka tuntumaan..

Pitsus tai Pihtsusköngäs

Googlesta kun tarkastelin vielä taustoja niin törmäsin useampaankin kirjoitusasuun. No en ala vanhoja tekstejä korjaamaan. Pihtsusköngäs on vähän lähteestä riippuen ainakin Suomen korkein vapaasti virtaava koski ja todellakin näkemisen arvoinen!

16:00

Pitsuskönkäällä samoissa maisemissa mihin helikopteri eilen jätti. Maisemien kuvailua. Kattelin, että polkua pääsisi ihan putouksen alapuolellekin, mutta jäi tällä kertaa siellä käymättä. Mukamas kiire sadetta suojaan..

Total walk 34km Day walk 17km

Meekon laakso

Pitsuskönkään jälkeen polku mutkitteli Bihcosjhonkkaa mukaillen kohti Meekon laaksoa. Meekon laakson näkyvin maamerkki on pystysuorasti kohti taivaita kohoava Saivaara.

17:09

EKSYMINEN. Tää on kohtalaisen noloa, mutta onnistuin eksymään merkityllä polulla. No omasta mielestäni vähintään yksi eksyminen kuuluu jokaiseen retkeen. Se miten eksymisen jälkeen pääsee takaisin “kartalle” ratkaisee, onko illalla hyvä mieli yhtä kokemusta rikkaampana, vai etsiikö illalla vielä sijaintiaan kylmissään keskellä susilaumoja.

Total walk 37km Day walk 20km

Vähän punnitsin vaihtoehtoja kahlata/uida toiselle laidalle, tai kävellä nöyrästi kilometrin verran takaisin päin. Tällä kertaa päätin kävellä. En läheltä ainakaan löytänyt virrasta kohtaa, missä koko matkan olisi ollut varmasti alle lantion vettä ja virta oli kuitenkin koskimainen.

17:54

Taas reitillä. No eipä tohon korjaukseen mennyt juurikaan aikaa. Suurin osa siitäkin vain itselle puhisemiseen ja donitsin suunnitteluun. No oli varmaan hyvä jättää koskiseikkailut toiseen kertaan.

Total walk 39km Day walk 22km

18:30

Ehkä yksi retken hienoimmista osuuksista takana. Jyrkkää kalliorinnettä pienten vesiputousten keskellä. Nytkun kotona katselin niin tais jo tässä vaiheessa alkaa väsyttää ja naureskelin jo sille kuuluisalle loppukirille..

Total walk 41km Day walk 24km

19:30

Oikaisin muutaman pienen virran yli suoraan mökille. Näin “matalan” veden aikaan tämä oli hyvä idea. Sillan kautta olisi tullut aikamoinen kierto ja täytyy myöntää, että oli aika pitkä päivä taival. Varsinkin Meekon tuvalle johtava viimeinen rakka, tai ennemminkin lohkare vyöhyke otti kyllä aika koville. Iltapesut purossa ja sitten paistamaan viimeiset makkarat.

Tuvassa tein itse klassisen virheen ja laitoin sen yhden puun liikaa. No ei ole kylmä.. Ja koskessa kylpemisen jälkeen kyllä vähän kaipasin lämpöä. Eero oli jo kerennyt samaan kohteeseen ja kehui käyneensä UKK-Muistolaatalla Saivaaran huipulla. Vähän tuumasin lähteä vielä illasta käymään, mutta ei huvittanut. No olin aika varma, että aamulla huvittaisi ja levänneenä reissu olisi paljon kivempi. Säätiedotus oli taas muuttunut ja sadetta ei enää näkynyt kartalla! No sitä suuremmalla syyllä hyvät unet ja seuraavana päivänä rauhassa eteenpäin.

Lihaksia kyllä pakotti. Jalkaankin oli ilmaantunut pieni hiertymä, minkä hoisin kuntoon. Uni tuli kyllä mukavasti. Kerran taisin herätä vetämään makuupussin kiinni, kun tupa oli ehtinyt viilentyä.

Total walk 44km Day walk 27km

[vc_video link=”https://youtu.be/nZBuFEmWi64″]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here