Yön yli retki Kelventeelle

Olin kerran aiemmin käynyt veneilemässä Päijänteellä ja sillä reissulla tuli myös yksi yö vietettyä Kelventeen saaressa. Paikka jäi hyvällä mieleen ja nyt tuli sopiva rako tutkia saarta tarkemmin poikani Roopen kanssa.

Aamuksi herätyskello soimaan kukonlaulun aikaan, sillä yhteysalus lähtisi 10.00 Padasjoen satamasta.

Salonkilaiva Jenni-Maria III

Laivamatka kesti tunnin. Laivalla on mukava takaterassi ja keulasta löytyy ehkä parhaat paikat maisemien tiirailuun. Kuulemma olisi ollut baarikin auki ruumassa.

Rantauduimme Kelvenne saaren eteläpäätyyn Kirkkoniemeen. Seuraavaksi päiväksi tarkoitus olisi pikkuhiljaa vaellella saaren pohjoispäähän Likolahteen. Laivan aikataulut löytyvät tästä

Saari on noin 10km “pitkä” ja sitä halkoo selkeästi merkitty luontopolku. Poikkesimme luontopolulta jo ajoissa, kun ei huvittanut jonossa kulkea. Kannattaa kuitenkin tarkistaa lintujen pesimän takia rauhoitetut alueet, jos reiteiltä poikkeaa. Luontoon.fi

Pientä sateen uhkaa oli ilmassa. Lounaan jälkeen kun tuijottelin taivaalle niin hyvältä sää näytti! Lounaaksi oli kuivalihaa ja riisiä. Roope tykkää yli kaiken maissista, joten oli itse kokeillut maissin kuivaamista. Ei tullut popkornia vaan ihan hyvää lisää muuten aika yksinkertaiseen pataan.

Lounaan jälkeen taas jaksaa ja pienen nousun jälkeen löydettiin saaresta myös lampi. Hieno paikka! Puustoa saisi kyllä jotenkin myös näissä luonnonpuistoissa hoitaa, muuten paikat vain kasvaa umpeen, eikä pelkästä ryteiköstä oikein ole iloa kenellekään.

Harjun ylityksen jälkeen Roope alkoi jo katsella leiripaikkaa ja se löytyikin läheltä Nimetöntä. Paikan nimi tosiaan on Nimetön 🙂 Roope olisi halunnut nukkua riippusängyssä. Yöksi lupasi vesisadetta, joten tällä kertaa joutui tyytymään isin telttaan. Mukana oli mun vaellusteltta joten tilaa ei kyllä liikoja ollut, mutta kyllä me mahduttiin.

Testissä oli myös säkillä täytettävä ilmapatja. Ilman täyttö säkillä onnistui todella kätevästi. Säkki on myös vesitiivis joten vaelluksen aikan siellä on kätevä säityttää mm. makuupussi. Jatkossa kyllä tuo lähtee vaelluksille mukaan. Painoa ehkä 1kg enemmän kuin näissä “oikeissa” vaellus alustoissa. Mutta 20cm paksuutta on kyllä niin kaivattu mukavuus varsinkin, jos jossain kivikossa tai laverilla yönsä viettää. Hiekkarannalla pehmeyttä nyt toki olisi riittänyt vaikka ilman alustaa..

Illallista ja leirihommia

Matkan varrelta tuli kerättyä kanttarelleja ja kylläpä ne maistuivat vaikka ei voita paistamiseen ollutkaan. Myös suola puuttui, mutta pienet siivut hyvin suolaista kuivalihaa ratkaisivat tämän ongelman ja oli kyllä herkkua! Roopekin suostui nuppineulan pään kokoista palaa katsomaan, muuten sokerikorput ja mansikkahillo veivät voiton. (laiskan paistajan letut)

Saatiin jotenkin rikottua virvelin vapa, mutta sen nyt roudariteipillä korjaili nopeasti heittokuntoon. Ja ei kauaakaan, kun rannasta kuului melkoinen hihkunta! Haukihan se sieltä kaislikon kulmasta nappasi. No nyt olisi ruokavarat täydennetty kertaheitolla vaikka pariksi päiväksi. Tällä kertaa isiä vaan laiskotti kalan putsaaminen niin päästettiin köriläs kasvamaan..

Illalla tietysti vielä paisteltiin makkaraa ja keiteltiin teetä. Palautetta tuli iskälle kun kaakaot oli unohtuneet kotiin.. Roope leikki rannalla ja vedessä melkein koko illan. No onneksi oli tulet niin saatiin märät jalat lämpimiksi ennen nukkumaan menoa..

Aamupalaa rannalla

Yöllä ei sitten tainnutkaan sataa, mutta tuuli oli aika reippaanlainen. Oli mukava herätä aaltojen kohinaan ja oikein täytyi tarkastaa kuinka pitkälle ne tulevatkaan. No kumipatjan päällähän me nukutiin niin hätää ei ollut 🙂

Keittelin itselleni kaffet ja sain palautetta puuttuvasta kaakaosta. Koska äijien reissulla ollaan aamupalaksi oli lihikset meetwurstilla.

Rauhassa pakkailtiin leiri ja lähdettiin kohti lounaspaikkaa.

Lounastauolla oli vaihteeksi kuivalihaa ja perunamuusia, maissilla. Luonnossa kyllä ruoka maistuu hyvältä.

Juteltiin perheen kanssa, joilla oli varmaan lähemmäksi 20m vene tukikohtana. Sauna kieltämättä olisi kova! Noo onnistuuhan saunominen myös teltalla..

Liekkö hyvän lounaan Roope piti niin kovaa vauhtia, että isillä oli ihan tekeminen pysyä perässä, varsinkin kun piti sieniä katsella samalla..

Matka Likolahteen tuntui lyhyeltä ja koska vene tulisi hakemaan meidät vasta 22.00 meille jäi vielä hyvää aikaa tutustua paikkoihin ja käydä tietysti uimassa. Liekkö kovan tuulen vesi tuntui todella viileältä?

Laivat lähtevät Likolahdesta bonttoonilaiturista ja tulkiin sille puolelle rantaa jo hyvissä ajoin. Oli kyllä aika rentoa vain lueskella kirjaa ja höpötellä niitä näitä Roopen kanssa.

Kelvenne retken yhteenveto

Oli kyllä hyvä reissu. Hieman oltiin väsyneitä, kun kotiin päästiin joskus puoli yhden jälkeen. Ensi kerralla täytyy mennä kokoperheen kanssa ja ainakin pariksi päiväksi. Jos vaikka telttasaunan ottaisi mukaan ja pienet kärryt.. Monta hiekkarantaa, salmea ja niemeä jäi vielä koluamatta.

Kaikki ruuat, kaffet jne laitettiin Päijänteen vedestä ja mitään ongelmia ei ollut. Porukka oli mukavaa saarella ja kaikille varmasti riittää tilaa.

Uskaltaisikohan ensi kerralla laskea sen varaan, että taas tulisi kalaa?

Niin ja tulihan sitä vähän tuliaisiakin mukaan:

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here